Een aantal inwoners van Zuidwolde heeft zich verenigd in een initiatiefgroep Ecodomus Zuidwolde. De groep heeft plannen om een ecologisch bouwproject te realiseren in het nieuwe bestemmingsplan Middelveen IV. In de raad van De Wolden is het onderwerp al uitvoerig aan de orde geweest en de uitkomst is dat de initiatiefgroep en wethouder Ank van der Ziel erover in gesprek gaan.

Het initiatief om in de nieuw te bouwen woonwijk Middelveen IV op ecologisch verantwoorde wijze te gaan bouwen is al meer dan een jaar oud. Toen werd door drie initiatiefnemers, de heren Voppen, Lubbers en Bulthuis, contact gezocht met de gemeente om de mogelijkheden van Ecologisch bouwen te verkennen. Eerst had het drietal de indruk dat de gemeente hier weinig aandacht wilde schenken, maar na de raadsvergadering is er voldoende vertrouwen om door te gaan. Jos Voppen: “in eerste instantie zijn we een bezwaarprocedure gestart met betrekking tot het bestemmingsplan Middelveen IV. Die procedure heeft het in de raad niet gehaald. Om voor de nabije toekomst toch tot een actieve bewonersparticipatie te komen hebben we de gemeente gevraagd om een stichting in het leven roepen. Wij hebben dit voorstel gedaan om op een meer structurele wijze het ecologisch bouwen en betrokkenheid van bewoners in de gemeente vorm te geven. Er is wat ons betreft een basis om verder te praten. Het voorstel is goed op de agenda gezet en er is uitvoerig over gesproken. Daarom gaan we ook zeker met de plannen verder en dat graag in samenwerking met de wethouder”.

Volgens de drie initiatiefnemers is in de afgelopen maanden gebleken dat er veel interesse is voor ecologisch bouwen, maar dat er nog veel gedaan moet worden aan voorlichting, informatieverwerking en bewustwording. Tevens is duidelijk dat er nogal wat wettelijke en praktische hobbels zijn om tot een ecologisch bouwproject te komen. "Wij denken dat het belangrijk is dat er een stichting komt, waarin naast onze groep ook andere actieve en geïnteresseerde burgers zitting moeten hebben. De stichting zal wel ondersteund en gefaciliteerd moeten worden door de gemeente. Om optimaal gebruik te maken van de kennis binnen het gemeentelijke apparaat en geen kloof te laten ontstaan tussen beleid en uitvoering is het wenselijk om ambtelijke ondersteuning beschikbaar te stellen. Als er inwoners van De Wolden geïnteresseerd zijn in onze werkzaamheden dan kunnen ze contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor het programma van Ecodomus 'De Wolden', klik hier.