In de laatste bestuursvergadering van Dorpsbelangen Zuidwolde heeft een overleg plaatsgevonden met Bregt Beerends van Stichting Welzijn over de toekomst van de speelvoorzieningen in De Wolden.
De gemeente De Wolden streeft ernaar per 1 januari 2008 het beheer en onderhoud van alle speeltuinen in De Wolden aan particuliere organisaties over te dragen. De gemeente heeft aan Stichting Welzijn De Wolden gevraagd om deze overdracht te begeleiden. Namens Stichting Welzijn willen Jannes Kuik en Bregt Beerends zicht krijgen op de behoeftes van de inwoners door samen met plaatselijke belangenverenigingen de mogelijkheden te onderzoeken.

Bregt: Speelvoorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van de gemeenschap. Spelen draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen en bevordert de leefbaarheid in Zuidwolde. In Zuidwolde zijn twee bloeiende speeltuinverenigingen aanwezig die op een goede manier zorg dragen voor hun speelvoorzieningen. Er zijn echter ook speelplekjes die nu nog in beheer zijn van de gemeente. Wij zijn op zoek naar gemotiveerde dorpsbewoners die met ons willen nadenken over de toekomst van deze speelvoorzieningen.
Een belangrijke voorwaarde voor de uitvoering van het speelruimtebeleid is dat mensen zich verantwoordelijk kunnen en willen voelen voor de speelvoorzieningen in hun buurt. Het is daarom belangrijk dat er een goede structuur wordt neergezet. Naast de gesprekken die wij voeren in de afzonderlijke dorpen zijn wij daarom aan het uitzoeken of er behoefte bestaat aan een koepelvereniging in de gemeente, zodat een aantal zaken centraal geregeld kunnen worden, zoals fondsenwerving, inspecties en verzekeringen. Door een dergelijke spreiding van taken en verantwoordelijkheden zal de belasting van lokale vrijwilligers beperkt blijven.
Samenvattend is de rol van Stichting Welzijn om de mogelijkheden te onderzoeken en ondersteuning te bieden, maar het is de bedoeling dat de dorpsbewoners zelf hun verantwoordelijkheid voor de speelvoorzieningen op zich nemen als zij de speelvoorzieningen voor het dorp willen behouden. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van het openbaar groen rond de speelvoorzieningen en voor de jaarlijkse veiligheidscontrole. Ook zorgt de gemeente voor cofinanciering, zodat fondsenwerving voor de verenigingen en werkgroepen mogelijk blijft.
Wie vragen heeft of informatie wil kan ons bellen: 0528 378686 of mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..